User Tools

Site Tools


craps

Craps

Craps on Mikkelistä lähtöisin oleva noppapeli, jossa juodaan viinaa kunnes viina loppuu tai pelaajat päättävät yhteisesti lopettaa.

Tarvittavat välineet

- Vähintään kolme noppaa (suositus jokaiselle pelaajalle kaksi, niiden lisäksi yksi ylimääräinen noppa eli kerroinnoppa)

- Viinaa

- Läpinäkyvä kuppi juoman annosteluun

- Ei-läpinäkyvä kuppi tai vastaava piilo yhdelle nopalle

- Pelaajia (2-n kpl, ideaali 3-5 kpl)

Pelin kulku

Pelaajat sopivat aloittajan, jonka jälkeen aloittaja heittää kerroinnopan ei-läpinäkyvään kuppiin tai vastaavaan, niin ettei kukaan pelaaja näe sitä. Noppa on siis piilossa, mutta silmäluku on tarvittaessa katsottavissa. Rautalangasta vääntäen: noppa heitetään ja se on piilossa pelaajilta kupin tai vastaavan suojissa, kunnes tapahtuu vaihto ja kerroinnoppa paljastetaan.

Tämän jälkeen aloittajasta lähtien pelaajat heittävät kahta noppaa. Molemmat nopat on heitettävä samaan aikaan. Mikäli noppa tippuu lattialle tai heitto on muuten sääntöjen vastainen, pelaaja ottaa yhden huikan pelipullosta ja heittää molemmat nopat uudelleen. Heitettyään nopat vuorossa oleva pelaaja voi vaihtaa toisen nopista piilossa olevan nopan (kerroinnoppa) silmälukuun. Vaihdon voi suorittaa vain kerran heittokierroksen aikana. Vaihtoa ei voi käyttää, jos heittovuorossa oleva pelaaja on heittänyt seiskan tai Snake eyesin (katso pisteytys). Kun pelaaja on suorittanut vaihdon tai päättänyt olla vaihtamatta siirtyy vuoro seuraavalle.

Tasapelin sattuessa, jatketaan peliä tasapelin saajien kesken. Jos kerroinnoppa on paljastettu, kerroinnopan heittäjä heittää kerroinnopan uudestaan ja peli etenee järjestyksessä kerroinnopan heittäjästä vasemmalle.

Pelissä ei ole voittajaa vaan jokaisella kierroksella on häviäjä, jonka tehtäväksi tulee nauttia annosteltava annos viinaa. Juoman määrään vaikuttaa muiden pelaajien heitot ja kerroinnopan mahdollinen käyttö. Kun häviäjä on juonut, alkaa uusi kierros ja seuraavana aloittava heittää kerroinnopan.

Pisteytys

Pelaajien sijoitus määräytyy heitettyjen käsien mukaan. Kädet parhaimmasta huonoimpaan ovat:

 1. Seiska
 Mikä tahansa käsi, jossa noppien silmälukujen summa on 7. Esim. 1 ja 6.
 2. Pari, poislukien 1-1 (ks. kohta 4)
 Parit järjestyksessä suurimmasta pienimpään (6-6, 5-5, …, 2-2).
 3. Luku
 Luvut (ei parit) suurimmasta pienimpään (11, 10, 9, 8, 6, 5, 4, 3).
 4. Snake Eyes
 Ykköspari, silmäluvut 1 ja 1.

Tasapelin sattuessa jatketaan peliä tasapelin saajien kesken. Kerroinnopan heittäjä heittää kerroinnopan uudestaan ja peli etenee järjestyksessä kerroinnopan heittäjästä vasemmalle.

Häviävän juotava annos muodostuu seuraavasti:

Maksimimäärä jonka häviäjä voi joutua juomaan on 12 annosta eli katto. Tämän katon pelaajat sopivat itse mutta suositus on 6 cl, joka on hyvä merkitä läpinäkyvään kuppiin (teippi, tussi tms.) annostelun helpottamiseksi. Annosteltava määrä ei koskaan ylitä kattoa vaikka kertoimet ylittäisivät. Alustavasti jokaisen pelaajan kerroin on yksi mutta vain häviäjä juo.

Jokaisen kierrokselle osallistuneen pelaajan seiska kertoo häviäjän juomat kahdella. Esim. jos kaksi pelaajaa heittää seiskan, on häviäjän juotava annos 2*2 = 4.

Tämän lisäksi jos häviäjä on kierroksen aikana vaihtanut toisen nopistaan kerroinnoppaan, kertoutuu juotava annos kerroinnopan silmäluvulla. Kerroinnoppa ei vaikuta muiden pelaajien kertoimiin. Esim. jos pelaaja häviää ja hän vaihtoi kerroinnoppaan toisen nopistaan ja kerroinnopan silmäluku on 4, sekä yksi pelaaja on heittänyt 7, on juotava annos 2*4 = 8 annosta. Tällöin muut pelaajat annostelevat juotavaan kuppiin 8/12 (=2/3) viinaa kuppiin määritellyn katon mukaan.

Jos häviäjä heittää Snake Eyes on juotava määrä aina katto eli 12/12.

Tasatilanteessa pelaajien kertoimet siirtyvät jatkokierrokselle.

Muut tärkeät säännöt

  • Häviäjä ei kaada itselle juomaa vaan muut pelaajat annostelevat mukiin.
  • Jos häviäjän juotava määrä on 1/12 tai 2/12 hän juo omantunnon mukaan huikan suoraan pullosta.
  • Häviäjää saa auttaa juomisessa, jos muut pelaajat katsovat sen tarpeelliseksi.
  • Pelin aikana on sallittua pitää taukoja (vessa, rööki).
  • Viinaa ei lantrata, mutta omia virvokkeita voi nauttia viinan juonnin jälkeen olon helpottamiseksi.
  • Hyvän tavan mukaista on pelata menossa oleva viinapullo loppuun ennen pelin lopettamista.
craps.txt · Last modified: 2017/02/08 18:45 by ritos