User Tools

Site Tools


herwantapeli

Herwantapeli

“Herwantapeli on pääsääntöisesti Tampereen Hervannassa pelattava ratkiriemukas lautapeli, jolla on päihdyttäviä vaikutuksia pelaajiinsa.”

Herwantapeli-idea lähti alkuunsa vuoden 2000 TiTeenien Taistosta Otaniemestä. Otaniemipelistä tuli mieleen ettei sen aikaisella TTKK:lla ollut varsinaisesti omaa juomapeliä, ainakaan kyseisen kokoluokan.

Toukokuussa 2000 TietoTeekkarikillan hallitus yleiskokouksessa esitetyn ponnen mukaisesti perusti Herwantapelitoimikunnan. Toimikunta speksasi säännöt ja rakensi pelilaudan prototyypin, jonka ensimmäiset pelit pelattiin 7.9.2000 TiTen avajaissaunalla. Pelilautaa ja sääntöjä on sittenmin rukattu paremmiksi ja peli on nyt uomissaan.

Pelin idea

Peli on puhdas juomapeli joka perustuu löyhästi vanhaan kunnon Monopoli®-peliin. Perusidea on kuin Monopolissa, eli liikkua pelilaudalla, ostaa ruutuja ja ansaita rahaa (=opintopisteitä). Siihen yhtäläisyydet sitten suurin piirtein loppuvatkin.

Herwantapelissä pelaaminen on vain tekosyy, loppujen lopuksi kaikki ovat vain tulleet pelilaudan ympärille vetämään enemmän tai vähemman lärvit.

Pelin säännöt

Tarvikkeet

TarvikkeetJuomatRuoka
Neliosainen pelilauta
(á 1,46 m * 0,65 m)
Olutta (III, pieni)Olutta
Pelinappulat (4kpl)SiideriäMakkaraa
Nopat (2kpl)ViinaaLiivatetta
Uutine- ja YllärikortitPunaviiniä
PisteenlaskutauluKiljua
Neljää eriväristä teippiäColaa
MegafoniVettä
Kello ajanottoonPilsneriä (I)
JätesäkkejäMehukattia*
KertakäyttöastioitaEnergiajuomaa
Mikäli haluat käyttää lisälaattoja:
Urbanum ryLonkeroa
TTYYSkumppaa
Luuppi ryGambiinaa

*Mehukatti on baarimestarin erikoinen, joka voi siis olla ihan mitä tahansa. Vaikka sekoitus kaikista listalla olevista juomista.

Sääntöpykälät

 • Peli on Monopolista® kehitelty juomapeli. Pelin pelaaminen ei kuitenkaan edellytä Monopolin® sääntöjen tuntemista.
 • Peliä pelataan noin neljän hengen joukkueissa.
 • Aloittava joukkue joko arvotaan tai valitaan jollakin muulla mielivaltaisella tavalla. Arvonnan suorittaa Pelinjohtaja (PJ).
 • Pelin alkaessa PJ:n on syytä vilkaista kelloon. Peliaikana tunti on melko sopiva, mutta kokeneemmat juopot voivat vaatia jopa puolitoista tuntia ja heikommat tokenevat jo puolessa tunnissa.
 • Pelin alussa jokaisella joukkueella on 10 pelimerkkiä. Pelimerkeillä ostetaan ruutuja ja maksetaan vuokraa toisten omistamissa ruuduissa. Pelimerkkejä saa Opintotuki-ruudun ohittamisesta, toisten joukkueiden maksamista vuokrista tai hirveällä säkällä Uutine- tai Ylläri-korteista.
 • Joukkue heittää kahta noppaa ja PJ siirtää kyseisen joukkueen nappulaa saadun silmäluvun verran.
  • Kun joukkue osuu normaaliin ruutuun, on joukkueen juotava ruudussa mainittu juoma. Jos ruutu ei ole vielä toisen joukkueen omistuksessa, he voivat ostaa ruudun pelimerkeillään. Mikäli joukkueella ei ole riittävästi pelimerkkejä tai he eivät jostain muusta syystä halua ostaa ruutua, he joutuvat kuitenkin juomaan ruudussa ilmoitetun juoman (tai juomat). Ruutua ei voi ostaa sakkopilsnereillä (edes silloin, kun joukkueella ei ole tarpeeksi pelimerkkejä). PJ:n on syytä muistaa merkitä ostettu ruutu oikean värisellä teipillä tai muulla tarkoitukseen sopivalla indikaattorilla.
  • Jos joukkue osuu normaaliin ruutuun, joka on jonkun toisen joukkueen omistuksessa, he joutuvat maksamaan vierailustaan vuokraa ruudun omistavalle joukkueelle ruudussa ilmoitetun hinnan verran pelimerkkejä. lisäksi he joutuvat juomaan ruudussa ilmoitetun juoman (tai juomat).
   • Mikäli joukkueella ei ole riittävästi pelimerkkejä, he joutuvat juomaan puuttuvien pelimerkkien verran sakkopilsnereitä. Ruudun omistava joukkue saa tässäkin tapauksessa vuokran verran pelimerkkejä.
  • Jos joukkue osuu normaaliin ruutuun, joka on kyseisen joukkueen itse omistama, he eivät joudu maksamaan mitään, mutta saavat halutessaan juoda ruudussa ilmoitetun juoman (tai juomat).
  • Jos joukkue osuu Ruokala-ruutuun, toimitaan kuten normaaleissa ruuduissa, paitsi että joukkue syö annoksen Ruokaa juomisen asemesta.
  • Jos joukkue osuu Uutine!- tai Ylläri!-ruutuun, PJ lukee kasan päällimmäisen Uutine!- tai Ylläri!-kortin. Joukkue (tai joukkueet) toimivat kortissa kerrotulla tavalla.
  • Jos joukkue osuu Maila-Täti tai Kela-ruutuun he joutuvat maksamaan “pankille” kyseissä ruudussa ilmoitetun määrän pelimerkkejä. Mikäli pelimerkkejä ei ole riittävästi, vajaaksi jäänyt osuus suoritetaan sakkopilsnereillä.
  • Jos joukkue osuu Tupsula-kulmaruutuun, he joutuvat juomaan yhden oluen. Tupsulassa vierailu ei ole paha asia… :-)
  • Jos joukkue osuu Teekkarisauna-kulmaruutuun, he saavat (tai joutuvat) juomaan yhden vapaavalintaisen juoman (myös vesi on sallittu).
  • Jos joukkue osuu Bommari-kulmaruutuun, he joutuvat juomaan yhden paukun Mehukattijuomaa™, joka tarkoittaa baarimestarin erikoista (kaikkea sekaisin, esimerkiksi). lisäksi joukkue joutuu jatkoille Tupsulaan.
   • Jos joukkue on Tupsulassa Bommareiden jatkoilla, he pääsevät sieltä pois vain heittämällä kaksi samaa numeroa nopilla. Mikäli kahta samaa numeroa ei tule, he juovat yhden oluen ja vuoro siirtyy seuraavalle joukkueelle. Mikäli kolmaskaan yritys ei tuota tulosta, joukkue joutuu maksamaan yhden pelimerkin ja he pääsevät jatkamaan peliä.
  • Kun joukkue ohittaa Opintotuki-ruudun, he saavat neljä pelimerkkiä.
  • Jos joukkue osuu Taraki-ruutuun, pelataan Kalja-Kimbleä. Tämä tarkoittaa sitä, että joukkue heittää molemmat nopat ja juovat suuremman silmäluvun mukaisen määrän oluita. Muuten toimitaan kuten normaalissa ruudussa.
 • Vuoro siirtyy seuraavalle joukkueelle, joka on saanut kaikki juomansa juotua. Mikäli kaikilla joukkueilla on juominen kesken, heittovuoron saa ensimmäisenä urakkansa lopettanut joukkue.
 • Peli jatkuu kunnes peliaika tulee umpeen tai kun kaikki ostettavissa olevat ruudut on ostettu.
 • Peliajan umpeuduttua joukkueilla on minuutti aikaa juoda keskeneräiset juomansa. Minuutin jälkeen juomattomat juomat vähennetään joukkueen pisteistä (pelimerkeistä).
 • Voittaja on se joukkue, jolla on eniten pelimerkkejä.

Muita huomautuksia

 • Pelin aikana saa käydä vapaasti vessassa. Tällöin joukkuee muille jäsenille jää vain kovempi työ juoda juomat.
 • Tuplasilmäluvusta ei saa uutta heittoa, toisin kuin Monopolissa®.
 • Vaikka sama joukkue omistaisi kaikki samanväriset ruudut, tästä ei aiheudu mitään erityistoimenpiteitä. Tässä pelissä ei rakenneta hotelleja!
 • Mikäli joukkue hölmöilee (esim. kaataa juoman tai heittää nopat lattialle) PJ voi määrätä joukkueelle sakkopilsnerin.
 • PJ voi määrätä sakkopilsnerin kenelle huvittaa.

Loppusanat

Älä pelaajana huolestu jos et muista kaikkia sääntöjä, toivotaan että pelinjohtaja muistaa.

JA EI KUN PELAAMAAN!

Usein kysyttyjä kysymyksiä Herwantapelistä

Kenen pelilauta ja pelivälineet ovat?

Tamperelaisten teekkarien.

No mutta keneltä sitä kannattaa kysyä lainaan?

Osoitteesta http://tietoteekkarikilta.fi/#!/reservation Ongelmatilanteissa ota yhteys TiTen hallitukseen: hallitus@tietoteekkarikilta.fi.

Mites pelin lainaus tapahtuu?

Varaatte pelin osoittessa http://tietoteekkarikilta.fi/#!/reservation, haette laudan pelivälineineen pelipäivänä kiltahuoneelta Tietotalosta (myyntipäivystysaikana tai erikseen sovittuna aikana) ja palautatte pelin sovitusti. Pelin lainaus TREYn jäsenille ja TREYn piirissä toimiville järjestöille maksaa 10 euroa + 20 euron panttimaksu (yhteensä 30 €). Pantti palautettaan, kun peli palautetaan alkuperäisessä kunnossa. Saatte laudan ja pelivälineet, mutta juomat ja Ruoan saatte itse hankkia. Lainauksesta saadut varat käytetään pelin kunnostukseen.

Mites, saako peliä lainaksi ei-TREY-jäsenet?

Saa, mutta sitten peritäänkin maksua 50 euroa/vrk Herwantapeli-rahastoon, mistä otetaan rahaa pelin kunnossapitoon ja tarvehankintoihin.

Kuinka monta äijää tai emäntää tarvitaan pyörittämään peliä?

Pelinjohtaja, baarimikko, pisteidenlaskija ja pari juomankantajaa. Ja kaikki sitten selvinpäin, ainakin juomankantajat. Oikeesti.

Onko pelin pyörittäminen rankkaa? Tarvitaanko huippu-urheilijan veriarvot?

Ei välttämättä :) Pari tuntia jaksaa helposti johtaa peliä.

Meitä vähän arveluttaa toi pelinjohtaminen...

Jos ette saa suoraan rekryttyä osaavaa pelinjohtajaa, pistäkääpä meili herwantapeli@list.tietoteekkarikilta.fi. Sähköpostilistan jäsenet ovat kokeneita ja koulutettuja Herwantapelin pyörittäjiä, jotka saattavat lähteä pyörittämään peliänne. Pelinjohtajat on kyllä syytä sitten palkita hyvin, esim. kaljakopalla (tai parilla :).

Juomat selitettiin jo edellisellä sivulla, mutta paljonkos niitä kuluu pelikierroksen aikana?

Riippuu pelaajien tuurista, peliajasta, pelaajien juopumisasteesta jne. Normaalisti peli kestää tunnin, jolloin kulutus on keskimäärin ollut (16 pelin keskiarvo):

DrinksuAnnoskokoKulutus
Olut33 cl66
Siideri33 cl18
Punaviini8 cl3
Kilju8 cl9
Snapsi4 cl41
Pilsneri33 cl10
Cola50 cl7
Mehukatti12 cl2
Energiajuoma50 cl1

Whoa! Paljonko yksi tunnin pelikierros maksaa?

Sen verran, että kun pelaajilta perii 10 euroa/pelaaja, maksu kattaa juuri ja juuri kustannukset 0,33 l olutpullokoolla pelatessa.

Me käytettäisiin mielellään 0,5 l olutpulloja...

Siitä vaan, mutta tunnin peliaikaa ei silloin suositella. Pari pelikierrosta Herwantapelin historian aikana on 0,5 l pulloilla pelattu ja aika murhaavia ne pelit olivat. Pelivauhti hidastuu huomattavasti, kalja alkaa etoamaan ja yrjö lentää. Täytyy huomioida esim. että Kimble-ruudussa voi joutua juomaan isoilla pulloilla pelatessa pahimmassa tapauksessa litran enemmän kuin pelattaessa pienillä pulloilla.

Mites tää Ruoka, paljonko sitä kuluu ja miten se tehdään?

Kahteen pelikierrokseen riittää yksi satsi Ruokaa. Satsiin tarvitaan yksi 0,33 l tai 0,5 l olut, yksi makkara ja liivatetta sopivasti. Vegeversion voi tehdä kasvinakeista ja agar-agarista (kyllä, liivate on lihaa). Niistä sitten kukin kokki saa valmistaa omanlaistaan Ruokaa. Pitää myös muistaa että Ruoan valmistuminen kestää ainakin 4 tuntia, eli ajoissa on Ruoanlaitto aloitettava.

Vuoden 2022 isäntä teki (vege)ruoan näin
-1-2 pakettia https://www.s-kaupat.fi/tuote/makuliha-makukeittion-kasvisnakki-200-g/6405053008364
Muut vegenakit muuttuvat ällöttäviksi pesusienimäisiksi!
-4-5 tölkkiä rainbow alkoholiton lager (sama kuin sakkopilsner)
-~5 teelusikallista agar-agar jauhoa.

1. Kaada kaljat kulhoon
2. Pilko nakit, laita lautaselle ja mikrota niitä vaikka pari minuuttia :D
3. Laita kattilaan pari desiä vettä, ja agar-agar sinne. Keitä pakkauksen ohjeiden mukaan.
-Kannattaa sekotella, palaa pohjaan helposti.
4. Nakit kaljaan ja agar-agar -vesi sekaan. Nopea sekoitus.
5. Kelmun kanssa jääkaappiin. Itse tein yleensä ruoan valmiiksi peliä edeltävänä iltana myöhään. Pinnan pitäisi alkaa jähmettyä aika nopeasti.

Extra vinkki
Vaihda olut maissia sisältävään (Rainbow Sombrero), ja lisää kaljaan pussi taco-maustetta. Tex-Mex ruoka on oikeastikin aika hyvää.

Mitkä peliin tarvittavat välineet tulee pelilaudan mukana ja mitkä meidän itse pitää hankkia?

Pelilaudan mukana kulkee kaikki ekalla sivulla luetellut tarvikkeet, poislukien kello ajanottoon, jätesäkit ja astiat. Megafoniakaan ei välttämättä tule mukana. Sillä voi olla muutakin tekemistä tai se voi olla rikki.

Kertakäyttöastiat. Millaisia tarvitaan?

Kokemus osoittaa, että kertakäyttöastioita tarvitaan vähintään kolmenlaisia: Isoja oluttuoppeja (vesi, kossukola, mehukatti), n. 1,5 desilitran mukeja (Ruoka, punkku, kilju, snapsi) ja pieniä lusikoita Ruokaa varten. Snapsi voidaan tarjota myös pienemmästä astiasta. Yhteensä juoma-astioita tarvitaan tunnin peliin n. 40-70 kpl, suurinpiirtein suhteessa 1/3 (iso/pieni).

Kuinka se pelilauta kootaan?

 • Laitetaan teekkarisaunan tms. pöytiä 4 kappaletta “rinkiin” ja pelilaudan levyt laitetaan niiden päälle niin, että myötäpäivään kiertäen järjestys on
 • Opintotuki
 • Tupsula
 • Teekkarisauna
 • Bommari

Mikäli pelaa lisälaatoilla, voi Luuppi -laatan laittaa esimerkiksi TiTen ja Modeemin väliin. TTYY ja Urbanum -laatat sopivat esim. Muiden Päärakennuksen puljujen lähelle!

Kasatun pelilaudan kulmiin laittaan jätesäkkejä yllättäviä *györ*-tilanteita varten.

Mitäs jos pelilautaan tai pelivälineisiin tulee vaurioita meidän pelissä?

Tapauskohtaisesti katsotaan, mitä vaurioille on tehtävä. Voi olla että joudutte korvaamaan pelin korjauksen tai korjaatte itse laudan. Jos lainaatte TiTen Megafonia, emme takaa, että laitteen paristot riittävät koko pelirupeaman ajaksi.

herwantapeli.txt · Last modified: 2023/03/28 16:29 by johannes